Sienikaalilaatikko

Rehti perinneruoka kaalilaatikko sopii takatalven ensimmäiseen päivään. Vuodenaikojen heittelehtiessä voi katsella lumen tuisketta mökin lämmöstä ja hauduttaa hidasta ruokaa edellisen satokauden antimista seuraavaa kasvukautta odotellessa. On mukavaa ajatella, että näin on Suomessa tehty vuosikymmenestä ja -sadasta toiseen.

Käytin kaalilaatikkoon pakastettuja suppilovahveroita, mutta mitkä tahansa metsäsienet käyvät. Suurimoiksi sopivat yhtä hyvin ohra tai riisi, mutta tarvittava nestemäärä kannattaa tarkistaa pakkauksesta.

sienikaalilaatikko
Sienikaalilaatikko

(6 annosta)

2 dl kolmen viljan helmi -suurimoita
6 dl vettä
1 sipuli
noin 500 g valkokaalia
1 tl suolaa
250 g esikäsiteltyjä metsäsieniä
0,5 tl valkopippuria
0,5 tl mustapippuria
3 tl kuivattuja yrttejä (esim. kynteliä, basilikaa, oreganoa)
5 dl kasvislientä
1 kananmuna
voita tai margariinia voiteluun

Pane suurimot suurehkoon kattilaan kiehuvaan veteen, vähennä lämpöä ja jätä hautumaan kannen alla. Kuori ja hienonna sipuli ja leikkaa kaali suikaleiksi. Pane ne kattilaan suurimoiden päälle kypsymään. Keitä hiljalleen, kunnes vesi on imeytynyt suurimoihin ja ota kattila liedeltä. Lisää kattilaan esikäsitellyt, pilkotut sienet, mausteet, kasvisliemi ja kananmuna. Sekoita hyvin ja pane seos voideltuun uunivuokaan. Paista 200 asteisessa uunissa alatasolla noin tunti. Tarjoa lisänä puolukkahilloa tai -survosta.

(Kaalilaatikon reseptin pohja on Aura Liimataisen Parasta kotiruokaa -kirjasta.)

Jätä kommentti