Kasviskaalilaatikko haperoilla ja linsseillä

Perinteikkään kaalilaatikon voi tehdä monella tavalla. Tähän versioon ei tule lainkaan kananmunaa tai sipulia, ja lihan korvasin punaisilla linsseillä ja kuivatuilla haperoilla.

kaalilaat_kaali
Tutustuin kunnolla haperoihin oikeastaan vasta tänä vuonna. Niiden maku on hyvin mieto, ja kiinteä koostumus tuo kivaa vaihtelua sieniruokiin. Keräsin runsaasti kangashaperoita, ja lisäksi kelta- ja viinihaperoita ja kuivasin ne, lakit kokonaisina ja jalat halkaistuina. Kaalilaatikkoa varten hienonsin sienet melkein jauheeksi. Niinpä lopputuloksessa ei ollut nimeksikään ”sienimäistä” suutuntumaa, mikä voi välillä olla ihan toivottu asia!

kaalilaat_haperot
Kaalilaatikon kypsyttely uunissa vaatii aikaa, mutta palkkioksi saa ihanan pehmeäksi hautuneen, höyryävän ruuan, jonka maut ovat sulautuneet täydellisesti yhteen. Ja lisukkeeksi tietenkin puolukkahilloa tai -survosta!

kaalilaat
Kasviskaalilaatikko haperoilla ja linsseillä
(4-6 annosta)

1,5 dl kokonaisia ohrasuurimoita
n. 600 g kaalia
1 l vettä
1 dl punaisia linssejä
1 dl kuivattua haperoa rouheena
(n. 2 dl vettä sienten liotukseen)
kasvisliemikuutio
1,5 tl suolaa
4 rkl siirappia
1 tl kynteliä
1 tl minttua
0,5 tl valkopippuria
voita tai margariinia voiteluun

Hienonna kuivattuja sieniä tarvittaessa ja laita ne likoamaan. Suikaloi kaali. Huuhdo ohrasuurimot ja lisää ne kiehuvaan veteen. Anna kiehua hiljalleen 15 minuuttia, ja lisää sitten liemikuutio, suola, huuhdotut linssit ja sienet liotusvesineen. Kun keitos jälleen kiehuu, lisää kaalisuikaleet ja keitä vielä 15 minuuttia. Lisää mausteet ja siirappi, sekoita hyvin ja kumoa seos voideltuun uunivuokaan. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 1,5 h.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s